KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 87163
ill m foton i sv/v.
Inbunden,
400 sidor,
Historiska Media
Medlemspris 259 kr

 Modern, komplex & utmanande

Ulrika Knutson har skrivit en spännande biografi om tidigare mer okända sidor av Elin Wägner. Det här är ett modernt porträtt om en av våra stora 1900-talsförfattare och jämlikhetskämpe.

Elin Wägner (1882-1949) är en av våra viktigaste 1900-talsförfattare med klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet.

Elin Wägner utmanade sin samtid, och ansågs besvärlig. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning i kampen för rösträtt, fred, kärlek och miljö. Dessutom var hon en av kvinno- och fredsrörelsens portalfigurer som bland annat var med och bildade Fogelstadgruppen och en av grundarna till Rädda barnen.

När Elin bara var tre år dog hennes mor i barnsängsfeber, en förlust som kom att prägla den lilla Elin för livet. Hon tog stort ansvar för sina båda yngre syskon, både känslomässigt och ekonomiskt. Redan som ung var Elin Wägner självförsörjande, först som redaktions-assistent, så småningom som journalist och författare. En modern kvinna som självklart stod för sitt eget uppehälle och även bidrog till andras.

Men allt var inte enkelt, äktenskapet blev inte som hon hoppats, hennes barnlängtan stillades först när hon fick ansvar för den älskade brorsonen Giovanni och tiden gjorde att självständiga kvinnor ständigt ifrågasattes och ofta utsattes sexuella trakasserier.

Författaren och journalisten Ulrika Knutson skildrar i sin nyskrivna biografi en modern men också motsägelsefull kvinna. Det här är spännande läsning.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0