KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 70250
Rikt ill i färg.
Inbunden,
320 sidor,
Historiska Media
Medlemspris 299 kr

SLUTSÅLD

Succé i 300 år

Redan 1726 startade tillverkningen av porslin på Rörstrands slott i Stockholm. De första blåmålade mönstren och rokokons mångfärgade, blomsterdekorerade fajanser blev genast en framgång och så har det fortsatt. Det här är porslinet vi älskar. I detta praktverk läser vi historien om Rörstrand, om dess formgivare och ser allt vackert porslin.

Man startade verksamheten under namnet «det Swenske Porcellainsvärket», och lejde den tyske porslinsmakaren Johann Wolff som blev ansvarig för fabriken. Rörstrand är därmed det näst äldsta porslinsvarumärket i Europa (efter Meissen, 1709).

Materialet var fajans, dekorerna gick i koboltblått – oftainspirerade av kinesiskt porslin. Vid den här tiden blev porslin mer tillgängligt för gemene man, innan använde man sig främst på metalltallrikar.

Under andra halvan av 1700-talet började porslinet att märkas med Rörstrand och såldes i porslinsbodar, den första boden låg på Riddartorget i Gamla stan.

En del av förklaringen till Rörstrands aldrig sviktande popularitet är att man alltid samarbetat med tidens skickligaste formgivare vilket gör att porslinet alltid är i takt med sin samtid och speglar vår historia.

Det här praktverket är en fröjd för alla som är intresserade av historia och av Rörstrands porslin.

 

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0