KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 67975
Ill.
Inbunden,
430 sidor,
Historiska Media
Medlemspris 259 kr

Kusiner och ärkefiender 

Nordiska sjuårskriget,1563–1570, är det längsta och mest förödande kriget mellan Sverige och Danmark i historien. Huvudaktörer var kungarna och kusinerna Erik XIV av Sverige och Fredrik II av Danmark.

Katarina Harrison Lindbergh har studerat sjuårskriget, i sin bok, som delvis bygger på tidigare oanvänt källmaterial, berättar hon om konflikten.

Kusinerna var mycket olika personligheter vilket påverkade kriget på ett påtagligt sätt. Fredrik av Danmark var social och omtyckt, hade lätt att få vänner och att knyta allierade till sig. Men han hade svårt att läsa och skriva och blev därför aldrig den lärda renässansfurste som hans svenska kusin Erik lyckades bli.

Erik var språkbegåvad, komponerade musik och målade tavlor. Men socialt hade han det tufft, han var inte särskilt omtyckt och hade svårt att knyta människor till sig. Hans krigsplaner var oklanderliga men utan stöd utifrån var han dömd att misslyckas.
Detta banade väg sjuårskriget men också för de många konflikter mellan länderna som följde i historien.

I Katarina Harrison Lindbergh bok ryms personliga vendettor, förrädare, friskyttar och furstar, hårda tider, mäktiga sjöslag och stora katastrofer.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0