KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 64352
Inbunden,
648 sidor,
A Bonnier
Medlemspris 259 kr

Porträtt över den svenska musikens fader

Johan Helmich Roman växte upp i Gamla Stans myller och var elev i Tyska skolan. Fadern var hovkapellist och Johan Helmich kom att gå i faderns fotspår. Redan som liten pojke uppträdde han vid hovet som violinist och betraktades som ett musikaliskt underbarn.

Som ung for han till London och var för en tid elev hos Händel innan han återvände till Sverige och blev ordinarie hovkapellmästare. Vid just fyllda femtio utnämndes han till hovintendent vid vetenskapsakademien och drog sig samtidigt av hälsoskäl tillbaka till sin egendom norr om Kalmar.

Som änkeman och far till fem moderlösa barn drabbades han strax därefter av cancer i tungan. En plågsam sjukdom som gjorde det svårt för honom att äta och att tala. Men arbetade gjorde han in i det sista, på slutet släpade han sig från sängen till skrivpulpeten "likt ett skeleton".

Efter sig lämnade Johan Helmich Roman en diger verkförteckning, upphovsman bland annat till Drottningholmsmusiken och Svenska mässan. Detta till trots föll han ändå i allmänhetens glömska. Ernst Brunner levandegör tonsättaren och människan Roman, liksom hans samtid, i sin utförliga biografi.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0