KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 63933
Inbunden,
417 sidor,
Norstedts
Medlemspris 239 kr

 Tom Stilton & Olivia Rönning är tillbaka!  

 

 

Av Marie Peterson, författare och kulturjournalist  

Det var en händelse vars konsekvenser ingen anade. Mycket annat hände ju 1965. 100 poliser kallades in för att stävja ”buslivet” bland raggare som samlats för att kolla motortävlingar i Karlskoga. Obegripligt mycket längre bort skedde den första rymdpromenaden. 1965 fanns det också mängder av bokhandelsdiskar över hela Sverige och på dem låg en roman med ett kvinnonamn som titel. Roseanna, skriven av Per Sjöwall och Maj Wahlöö.

Omslaget var kornigt och svartvitt, ett foto av ett kvinnoansikte. Det hela såg lite fulrealistiskt ut och romanen hade en tydlig politisk nivå. Samhällskritiken var inte att ta miste på. Inte ställningstagandet heller. 

Strax ska han kliva ut i intrigen kring den försvunna amerikanska flickan Roseanna. Den försynte och lågmälde Martin Beck, som när det gäller, kan vara skarp så in i bänken. 

Politik tycker han inte om. Åsikter får ligga i någon annans mun, hos någon i teamet som arbetar med Beck i nio romaner till. Sammantaget kallas serien för Romanen om ett brott

Det här var som man numera säger otroligt nytt (som om något skulle kunna vara nyare än nytt). Böckerna berättade om verkligt polisarbete, inte om privata detektiver eller pumpade hjältepoliser. 

Kanske var det dags för realistiska kriminalromaner. Kanske berodde det på att romanerna sålde utomlands, vilket var unikt. Sjöwall&Wahlöö blev hur som helst stil- och traditionsbildande. 

Romanerna hade en journalistisk schwung samtidigt som prosan var knaprig och återhållsam och känslorna tog bokstavligen inte så stor plats. Det är bara att kolla storleken på böckerna. Tio slanka bokryggar att jämföra med de mer än dubbelt så tjocka volymer som Henning Mankell började skriva 26 år senare. Kanske behövdes det fler sidor för att skildra en mer komplicerad tillvaro där Sverige tagit plats i världen och kriminaliteten blivit gränslös. 

Jag vet inte hur många litterära arvtagare Beck har fått – Kurt Wallander är en av dem – men i ärlighetens namn har det i den senare tidens krimromaner blivit lite si och så med den samhälleliga solidariteten.

I sällskap med Tom Stilton behöver man dock aldrig tveka om lojaliteters placering. Han är navet i Rolf och Cilla Börjlinds romanserie och kring honom, i olika täta relationer, finns ett gäng kvinnor som inte går av för hackor. Pråmägaren Luna står närmast. Hans chef Mette som vägrar att gå i pension. Hans syster och så Olivia Rönning, polis, som just börjat dra i de trådar som leder till en läskigt skildrad bilsprängning. 

Tom själv sitter i en solstol vid en thailändsk strand och stirrar i tomme. Moralisk rehab kan det kallas. En grundlig prövning av hans yrkesval och bevekelsegrunder. 

Han känner sig motvillig till allt, inte bara yogaövningar, men han kommer att få ett uppdrag av en mystisk kvinna och det Thailand som sedan uppenbarar sig, syns aldrig på Instagram.

Den värld som makarna Börjlind skildrar är en helt annan än 1960-talets Sverige. Det löper ändå en spikrak linje mellan romanvärldarna. Den kan ses som politisk, kallas solidaritet med de svagaste, eller helt enkelt äkta patos. De som lever i marginalen blir aldrig reducerade till statister. De är individer, med namn och historia, som de pojkar som väntar på Stilton ombord ett skeppsvrak, längst upp i en flodfåra. Dit är det långt och tiden är knapp. Terrängen utmanande svår. Med ens påminner Stilton starkt om en annan litterär figur som trängde sig in i djungeln ungefär hundra år tidigare. Kommer ni ihåg Charlie Marlow, i Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta?

 

 

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0