KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 63255
Inbunden,
315 sidor,
Norstedts
Medlemspris 249 kr

Unna er det utsökta nöjet att läsa denna roman


Av Marie Peterson

De var fler än man kan tro. Djärvare och mer trotsiga än man kan ana. De var först, och de kom först eller fortast fram, eller ner. Madame Blanchards vätgasballong är den första att kollidera med ett fyrverkeri, och det sägs att hon räknas som den första kvinnliga ballongflygaren. En baloonist. Det trycktes upp samlarkort där hon mycket dekorativt hänger upp och ner under den flammande ballongkorgen. Hennes klänning trotsar naturlagarna och smiter sedesamt åt kring kroppen. Hon håller sin hatt i handen och ser inte alls nervös ut, trots att hon håller på att bli den första kvinnan att omkomma i en flygolycka. Madame Blanchard lär ha varit nervös och känslig så länge hon vistades på marken. I luften var hon fullkomligt orädd. Rädslans placering delar hon med dem som ska komma efter henne. Aviatriserna. De kvinnliga flygarna. Bessi Coleman är den första afroamerikanska kvinnan som får ett flygcertifikat, men det fick ske i Paris, 1921. I USA var det förbjudet för svarta kvinnor att framför flygplan på egen hand. Amy Johnson är den första kvinna som 1930 ensam flyger från England till Australien.

Ett enormt avstånd att tillryggalägga med många möjligheter att hamna fel, så det känns en smula ironiskt att hon försvann under en flygning över Themsen. Ett aviatördiplom var både ett formellt bevis på en färdighet, och biljetten till en frihet som inte stod att finna nere på jorden. Unna er det utsökta nöjet att läsa denna roman Den skånska lantbrukardottern Elsa Andersson var Sveriges första kvinnliga pilot, och 24 år gammal hoppade hon oförväget ut från ett plan under en flyguppvisning. Fallskärmen vecklade aldrig ut sig. Som många i flygningens tidiga historia dog hon ung eller under oförklarade omständigheter. Gåtfullast av alla är nog Amelia Earhardt som spårlöst försvann över Stilla Havet. Bakom och omkring aviatikens kändisar har det naturligtvis funnits många vars namn vi inte känner. Ibland, i konstnärliga sammanhang, kan det gå åt andra hållet. Den högst verkliga tyska flygaren Amelie ”Melli” Beese har givit upphov till en fiktiv figur, Nelly Becker, som spelar huvudrollen i Aris Fioretos roman. Luften är Nellys element och hon är gift med Paul Boutard. Det kommer att uppstå en motsättning mellan Nelly B:s behov av fria passager, av uppstigningar, och ett konventionellt äktenskap i mellankrigtidens Tyskland.

Så småningom kommer motsättningen att finnas inom henne. Hennes hjärta fungerar inte som det ska och hon blir tvingad att lägga det man har som flygare på hyllan. Läderhjälmen, handskarna, glasögonen. Är det inte mer än så? Jag menar romanen. Jo, jo; den har knappt börjat för det här är en kärleksroman. Nelly arbetar på BMW:s visningssalong och på hösten, det är 1924, träffar hon Irma Maak. Och så får Nellys hjärta en ny uppgift, kanske en utmaning  Kanske en inbjudan. Förälskad blir hon i alla fall och hjärtat rusar. Irma är gudomligt underbar i Nellys ögon, men kanske inte den bästa att luta sig mot för stöd. Hon är flyktig och nyckfull, som de uppåtvindar som Nelly lärt sig parera. Men det var där uppe. Här nere är allting mycket mer komplicerat.

Aris Fioretos roman är tankeväckande i ordets rätta och bästa bemärkelse, men han har också åstadkommit något annat. Nu när litteratur så ofta avkrävs legitimering och bevis på användbarhet, är historien om Nellys hjärta underbart onyttig. Den är inte alls viktig. Däremot har den djup betydelse. Och sedan? Ja, lite för ni ju göra själva. Läsa romanen till exempel. Unna er det utsökta nöjet.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0