KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 61564
Ill m foton i sv/v.
Inbunden,
200 sidor,
Astrid Lindgren Text
Medlemspris 219 kr


En sannsaga - Astrid Lindgren i förlagsvärlden

Astrid Lindgrens storhet som författare och hennes betydelse för barnboken är vi alla väl förtrogna med. Men att hon dessutom var den första specialiserade barnboksredaktören och en av de skickligaste förläggarna i Sverige är inte lika känt. I den här intressanta biografin berättas om yrkeskvinnan Astrid Lindgren som författare och på förlaget Rabén & Sjögren.

Detta är spännande läsning om såväl huvudpersonen som om förlagsbranschens utveckling under andra hälften av 1900-talet.Under 24 år var hon chef på Rabén & Sjögren, när hon tillträdde var förlaget konkursfärdigt – efter fem år var det Nordens ledande barnboksförlag vilket var Astrid Lindgrens förtjänst. Hon knöt författare som Lennart Hellsing, Åke Holmberg, Inger och Lasse Sandberg och Edith Unnerstad till Rabén & Sjögren. På förmiddagarna ägnade hon sig åt det egna skrivandet. På eftermiddagarna arbetade hon på förlaget. De dubbla rollerna var inte okomplicerade – hon blev ofta utsatt för både misstänksamhet och avundsjuka.

Men hon övervann båda och när hon gick i pension 1970 var hon både uppskattad och beundrad och hade fått ett litet förlag med små ekonomiska resurser att växa och bli det ledande barnboksförlaget i landet.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0