KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
en livstid av upptäckter
Art nr 59287
ill
Inbunden,
465 sidor,
Norstedts
Medlemspris 239 kr

SLUTSÅLD

Spännande som en actionrulle

Jag hade aldrig trott att mr Kelly skulle påverka mig så mycket. Hade inte förväntat mig att en bok om rymden och resorna i den, skulle få mig att betrakta den planet där jag går och står och andas, på ett annat och mer respektfullt sätt. Sådär kan det vara med böcker. De sätter spår. Scott Kelly är astronaut. Senast han var ute och for stannade han ett år i rymden på en rymdstation. Om detta år har han skrivit en bok och den är märklig på så många vis. Här finns mängder av tekniska detaljer, en del går mig förbi, men överraskande många får en redig betydelse. Jag lägger dem på minnet. Skildringen av uppskjutningen, dockningen vid rymdstationen och olika larmsituationer är lika spännande som en actionrulle. Förberedelserna, träningen, hängivenheten; han arbetar hårt för att förmedla den säregna kraft som driver honom att hålla fast vid ett yrke, vid ett liv egentligen, som ligger en nanosekund från död och förintelse.

Med bibehållen känsla, med en ilska som fortfarande känns färsk, berättar han om skolåren där han aldrig hittade sin plats, aldrig kunde koncentrera sig, inte fattade någonting och hur ständiga misslyckanden gröpte ur honom. En speciell händelse fick honom att sluta festa i sena tonåren och bestämma sig. Han skulle bli pilot, och sedan astronaut. Få, om ens någon, trodde det skulle gå vägen. Och jag undrar hur många som anade att han är en så bra berättare. När Scott Kellys historia tar sin början har han varit på jorden i 48 timmar. Han äter middag med hela släkten och han har drömt intensivt om varje beståndsdel. Riktig sallad. Att sitta! Men han mår inte bra. Kroppen värker, han har feber och musklerna ”protesterar mot dragningskraftens förkrossande tryck.” Det blir sjuksäng och det påminner en lustig liten smula om Marcel Proust som låg i sin säng, inte kunde sova och började minnas.

Resultatet var sju band om hans liv medan Scott Kelly nöjer sig med ett. Ansträngningslöst rör han sig mellan livet där uppe – krasst sett i en plåtburk som snurrar runt jorden i 28 000 kilometer i timmen – och livet här nere. Hans uppriktighet är påfallande. Pappans alkoholism. Skilsmässan från den första hustrun. Detaljerat beskriver han den på alla sätt konstiga tillvaron som också blir vardag. Tyngdlöshetens problem där allt som inte är fastsatt svävar omkring. Damm och hårstrån gör väl inte så mycket, men när en av de nyanlända astronauterna börjar kräkas gäller det att få tag i en spypåse kvickt som attan. Jag tror att vardagligheten är det som är märkligast. Var tredje månad anländer nya medarbetare, medan andra far hem. Det låter som om de tog tunnelbanan ett par stationer. Numera sker alla uppskjutningar i Sovjet och besättningen delas lika mellan ryssar och amerikaner. Det nära samarbetet känns förtröstansfullt, särskilt nu när länderna symboliseras av Putin och Trump.

Och den speciella händelsen? Den är nästan för bra för att vara sann, och det viktiga ordet här är nästan. Det finns alltför många detaljer som inte känns annat än trovärdiga. Scott är på väg till ytterligare en brakfest, han ska bara köpa chips, och i affären på campus har man ordnat en liten utställning kring författaren Tom Wolfe. Mitt på bordet ligger boken Det rätta virket. Något på bokomslaget fångar den unge Scott Kellys uppmärksamhet, han börjar bläddra, glömmer chipsen och läser, för första gången i sitt liv, en riktig bok. Det är där han bestämmer sig, och när han också beslutat sig för att skriva en bok, ringer han upp författaren och ber om råd. Börja från början, säger Tom Wolfe. Ett år i rymden har förord av Christer Fuglesang. Originalets titel Endurance. Översatt av Karin Andrae.

Av Marie Peterson, författare och kulturjournalist

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0