KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
En udda liten fågel som räddade en familj
Art nr 55525
rikt ill med foton
Inbunden,
208 sidor,
Polaris
Medlemspris 169 kr

SLUTSÅLD

En räddande ängel med näbb

Att djur är fantastiska och har känslor är för många ingen överraskning och när man läser Peter Wohllebens fascinerande bok (på förra uppslaget) får man nya perspektiv på djurs förmågor. Så även i den här fina boken, Penguin Bloom, där det berättas en historia lika osannolik och oemotståndlig som vore det en film av Walt Disney själv.

Som bokens undertitel säger så är detta berättelsen om en liten och udda fågel som räddar en hel familj. Bakgrunden är följande: familjen Bloom med mamma, pappa och tre små pojkar ger sig iväg på en långresa till Asien där mamma Sam råkar ut för en olycka och blir förlamad. Tillbaka hemma försöker de alla fem att anpassa sig till ett nytt familjeliv med en handikappad mamma. Det blir inte enkelt. Sam sjunker allt djupare in i depression och har svårt att förlika sig med sin obrukbara kropp. Hennes sorg påverkar naturligtvis hela familjen där alla blir allt tystare och dystrare.

SÅ EN DAG på väg hem från skolan hittar en av pojkarna en tufsig och skadad skatunge på gatan. Han tar upp den dödsdömda fågeln i sin famn och ber sin pappa att få behålla den. Pappans första En räddande ängel med näbb Att djur är fantastiska och har känslor är för många ingen överraskning och när man läser Peter Wohllebens fascinerande bok (på förra uppslaget) får man nya perspektiv på djurs förmågor. Så även i den här fina boken, Penguin Bloom, där det berättas en historia lika osannolik och oemotståndlig som vore det en film av Walt Disney själv. tanke är ”nej vi har redan nog mycket att ta hand om”, men när han ser sonens vädjan och fågelungens utsatthet ändrar han sig. Hem kommer skatungen. Med bruten vinge till en bruten familj. Och det är här som sagan börjar.

Skatungen blir den som fyller familjen med hopp, livslust, mod och skratt igen. Först är den ett gemensamt vårdprojekt, men snart blir den som en familjemedlem med det mest osannolika beteende. För på något märkligt sätt tycks skatan förstå var den gör bäst nytta, vem som behöver tröst, kel, uppmuntran eller bus. Skatan är påhittig, kärleksfull och smart. Pappan i familjen, Cameron Bloom, är fotograf och har dokumenterat deras liv med skatan.

Det här är en ovanlig, rörande och fin foto- och textbok om hopp, kärlek och ljus när livet ser som mest omöjligt ut.

Originalets titel Penguin Bloom. Översatt av Yrsa Axelsson Landström.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0