KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Om swedenborg
Art nr 55152
Inbunden,
757 sidor,
Albert Bonniers Förlag
Medlemspris 249 kr

Gedigen genomlysning

Ernst Brunner har skrivit hyllade och omtyckta biografier om Edith Södergran, Carl Michael Bellman, Karl XII och Jacob Johan Anckarström.

I sin nya bok låter han oss möta Emanuel Swedenborg när vi bjuds på en levande och delvis ny bild av den kontroversielle vetenskapsmannen, bibeltolkaren, teosofen och hans tid.

Emanuel Swedenborg föddes i Stockholm i januari 1688. Fadern, Jesper Swedberg, var präst, sedermera biskop och adlades till Swedenborg. Modern var av bergsmannasläkt. I den Swedenborgska familjen hölls stark gudstro och bildning högt, något som kom att prägla Emanuel Swedenborgs hela liv. Vid unga år skrevs han in vid Uppsala universitet och efter avslutad examen var det dags för bildningsresa i Europa.

Swedenborg studerade bland mycket annat fysik, mekanik, filosofi, latin och arbetade som assesor i Bergskollegiet. Hans intressen var många: han ägnade sig åt vetenskapen, gjorde mekaniska uppfinningar (som t ex ritningar på en ubåt, ångmaskin, slusskonstruktioner, flygplan), han sökte sig till Polhem, fick olika uppdrag av Karl XII, publicerade vetenskapliga skrifter och lärde sig boktryckarkonsten.

Men Swedenborg var också en man med återkommande motgångar, ifrågasatt, kritiserad, förbigången i karriären och avvisad som friare (en gång av en av Polhems döttrar). Med åren kom Swedenborg alltmer att ägna sig åt religiösa grubblerier. I mitten av 1740-talet började han få märkliga drömmar som han skrev ner i den privata Drömboken. Han blev så småningom övertygad om att han var ämnad av Gud att tolka bibelns texter, en uppgift han tog på stort allvar.

I sin kanske mest kända skrift, Om himlen och helvetet, beskriver han utförligt sin syn på den andliga världen. Livet ut, ända fram till sin död i London 1772 i sviterna av ett slaganfall, var Emanuel Swedenborg en aktiv, vital och verksam person.

ERNST BRUNNERS BOK är en gedigen skildring över en man och hans gärning, över en människa och hans tid och över vetenskap och andlighet i kontrovers och förening. Det är spännande läsning.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0