KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 52852
Ill i färg.
Inbunden,
210 sidor,
Astrid Lindgren Text
Medlemspris 289 kr

Fin jubileumsbok till Pippis 75-årsdag

Jag tänker ofta på det sista ögonblicket innan en idé slutligen får form. Tomrummet. Jag är inte ute efter en uppfattning om

hur badrummet ska kaklas om, eller hur en äggkartong ska förvandlas till ett planteringstråg. Jag tänker på konst. Oavsett sort så finns det en tydlig gräns mellan ett innan och ett efter.

Det fanns en tidpunkt då Mahlers andra symfoni inte existerade. (Och här kan ni plocka in vilken kompositör som helst egentligen.) En tom duk på staffliet. Kanske den tydligaste bilden för skapandets utgångspunkt. Först finns det inte och sedan gör det det.

Här finns plötsligt en flicka med rött hår i flätor. Hon har poppat upp med namn och allt, inte i Astrid Lindgrens hjärna till att börja med, utan hos dottern Karin. Sjuk i lunginflammation bad hon sin mamma en kväll att berätta något om Pippi Långstrump. Det var ett ovanligt namn, sa författaren efteråt, så det fick också bli en ovanlig flicka.

Ett renoveringsprojekt, om än så underbart, är någonting som blir av. En konstnärlig idé, eller en vision, är något som blir till.

Somligt som blir till i ett gnistregn försvinner nästan lika hastigt. Andra idéer får gestalt som sätter sig i människors medvetande och minne. Pippi Långstrump är en sådan figur och hon fyller 75. Om henne finns massor att säga, det gör det om alla Astrid Lindgrens figurer. Därför är det självklart att 75-årsjubiléet manifesterats i bokform, men oj så fel det hade kunnat gå med lite för stort allvar och välmenande artiklar. Jubileumsskrifter är nog den tråkigaste genre som existerar.

Pippiperspektiv är dock något annat och eget och helt kongenialt med festföremålet. Det börjar i svartvitt i Astrid Lindgrens bostad och exploderar därefter i färg och tilltal. Väldigt många som har mycket att berätta. Egna minnen och fria fantasier. Överraskande fakta. När Pippi Långstrump skulle översättas till tyska 1949, var den bruna färgen så belastad att Pippis bruna strumpa byttes mot en randig.

Böckerna om Pippi har väckt starka känslor och bestämda åsikter. En rebell som uppviglade barn. Så lät kritiska röster i början, men i ärlighetens namn var Astrid Lindgren själv medveten om Pippis upproriska sida. Hon hoppades, skrev hon till förlaget när hon skickade in manuset, ”att Ni inte alarmerar barnavårdsnämnden.”

Normförstöraren är numera en omhuldad feministisk ikon som står för mod och civilkurage. Pippi har lästs och tolkats, inte minst politiskt men, betonar Johanna Koljonen, inte satte författaren sig ner och tänkte att nu ska jag skriva ett par barnböcker om kvinnosaken och göra upp med de sedelärande historier som serverats barn hittills.

Berättelsen om flickan som kunde lyfta en häst kom till i fantasin och konsten att fabulera, att vistas i den fria fantasin är något barn behöver mycket mer av, särskilt nu när fakta står först och främst och barn till varje pris ska lära sig saker. Nyttiga saker. Det är något som Pippi aldrig kan stå till tjänst med.

Självständigheten är nog det man först associerar till när hennes namn kommer på tal, men så enkelt är det inte, säger Marianne Lindberg de Geer i en av bokens intervjuer. ”Pippi är en fri människa som på ett oerhört gripande sätt försöker organisera sin tillvaro.”

Hade Prussiluskan lyckats med att få Pippi omhändertagen hade det nog inte slutat lyckligt. En av bokens skribenter, Viktor Banke, brottsmålsadvokat, löper linan ut och föreställer sig Pippi åtalad. Han ska givetvis försvara henne, bland annat mot våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Måste vara Kling. Eller Klang.

Av Marie Peterson, Författare och kulturjournalist.

 

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0