KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 47241
Ill m foton i sv/v
Inbunden,
293 sidor,
Atlantis
Medlemspris 229 kr

SLUTSÅLD

En överlevare men ändå ett av krigets offer

Liens familj var judar och när nazisterna gick in i Nederländerna lämnade hennes föräldrar henne hos en icke judisk familj för att dottern skulle ha en chans att överleva. Ett öde hon delade med många andra judiska barn.

Lien var en trygg liten flicka i Nederländerna med mamma och pappa, en stor släkt full av mostrar och morbröder, fastrar och farbröder och många kusiner. Plötsligt, en kväll i början av 1940-talet får Lien veta att hon måste flytta till en annan familj. Bara för en tid, några veckor kanske. Det som Lien först tror ska bli något spännande och annorlunda kom att bli hennes livs trauma.

Under krigsåren flyttas Lien mellan flera icke-judiska fosterfamiljer och överlever kriget. Liens föräldrar och nästan hela hennes släkt avrättas i Auschwitz. En av Liens fosterfamiljer var författaren Bart van Es farföräldrar. Sextio år senare undrar van Es vem den främmande flickan i hans farföräldrars fotoalbum är.

Han söker upp den åttioåriga Lien som berättar om sitt liv. Boken blir hennes livshistoria, en berättelse om kriget och om ett barns utsatthet. Den ställer frågor om människors generositet och tillkortakommanden, om självuppoffring, mod och övergrepp.

Originalets titel Cut out girl. Översatt av Sofia Nordin Fisher.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0