KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 45625
243
Inbunden,
Norstedts
Medlemspris 209 kr

SLUTSÅLD

"ett språk som flyter lätt"
SvD

"starkt berättelse om att försonas med sin far"
DN

"Dramatiska livsöden som baseras på Arkans egen mors och fars öden"
Metro

Hjärtslkärande människoöden

Av Yukiko Duke

Litteraturen är ett underbart, dignande smörgåsbord med något för alla smaker. Se där, en perfekt upplagd, välkryddad deckare! Och där en liten, söt chicklit-pralin i stiligt guldpapper! I mitten tornar en mustig, smakrik roman i en vacker karott.

Men på bordet finns också en och annan berättelse som är så viktig att den står ut i överdådet, trots att den presenteras på ett språk som ibland skär sig lite. En sådan bok är Arkan Asaads Blod rödare än rött, författarens andra roman efter framgången med debuten Stjärnlösa nätter. I dessa starkt självbiografiska romaner skildrar Asaad hjärtskärande människoöden på en prosa som är ömsom högstämt poetisk, ömsom ungdomligt slängig.

I Stjärnlösa nätter fick läsaren möta den 18-årige Amar, som intet ont anande åker med sin pappa till den kurdiska släkten i Irak. Där inser han plötsligt att hela syftet med semesterresan är att gifta bort honom med en kusin. Hela Amars värld rasar ihop, men han vågar inte gå emot sin släkt. Pojken gifter sig och återvänder till Sverige, dit han förväntas ta sin unga brud. Men istället för att arbeta för att få sin hustru till Sverige, ser Amar till att förhala hennes ankomst.

Till slut spricker alla lögner och släkten blir utom sig av vrede. Amar tillåts visserligen skilja sig från kusinen, men blirStjärnlösa nätter är en stark bok om hur tvångsgiften och hederskultur även gör unga män till offer.

I Blod rödare än rött har det gått några år, Amar och fadern Casim har försonats. Nu har det blivit dags för sonen att försöka förstå faderns handlande. Vad får en man att tvinga sin son att gifta sig med någon han inte vill ha? Vem är Casim egentligen? Vad har format honom? På ett café i Eskilstuna får Amar för första gången höra berättelsen om faderns liv. En mörk berättelse som fadern så länge har försökt skona sina barn ifrån, men nu tvingas sätta ord på. Berättelsen om hur en levnadsglad, nygift ung man i oljestaden Kirkuk i Irak brutalt tvångsrekryteras till armén, upplever sadistiska befäl och diskriminering. Om hur han så småningom hamnar i frontlinjens helvete och deserterar, fylld av längtan efter sin familj och en mening med livet.

Casims berättelse är en smärtsam historia om krig, folkmord och förödelse. Menden handlar också om hans stora kärlek till Jamila, flickan han förälskade sig i vid första ögonkastet.

När en ingift släkting förråder desertören Casim – och han och Jamila tvingas fly hals över huvud från Irak – är tilltron till varandra det enda de har kvar. Det är kärleken till partnern och barnen som skänker tillvaron en djupare mening och får det unga, utmattade paret att orka vidare. Casim, Jamila och deras två barn lyckas ta sig till ett flyktingläger i Iran och så småningom till Sverige, det främmande landet långt, långt upp i norr.

Läsaren måste ha ett hjärta av sten för att inte röras och beröras av Casims och Jamilas levnadsöden, öden snarlika många andra nyblivna svenskars bördiga från Mellanöstern. Det är här Arkan Asaads styrka som berättare ligger, i förmågan att enkelt och konkret kunna synliggöra hur ett familjeliv påverkas av såväl hederskulturens bojor som diskriminering och krig.

Och det om något är väl litteraturens uppgift: att få oss att bli lite klokare, lite mer förmögna att förstå omvärlden och andra människor.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0