KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 26880
ill i färg
Inbunden,
280 sidor,
Rabén & Sjögren
Medlemspris 219 kr

SLUTSÅLD

Ett liv med bilder

Ilon Wikland är konstnär, illustratör och författare, välkänd genom fina bilder i många av Astrid Lindgrens böcker. I den här personliga biografin berättar hon om sitt långa och innehållsrika liv för författaren och vännen Enno Tammer.

Ilon Wikland föddes den 5 februari år 1930 i Estland. Under sina tre första år bodde hon hos sin mormor när föräldrarna flyttade till Tallin. Efter en olycka hämtades Ilon av sin mor och kontakten med mormodern blev under flera år bruten. När Ilons föräldrar några år senar skilde sig fick hon flytta tillbaka till Estland. Men nu till sin farmor och farfar.

En liten flicka som flyttats mellan tre hem. Tryggheten blev djuren, och främst hunden Tito, en grand danois som blev Ilons följeslagare under många år. Den lilla flickan och hunden känner vi igen från flera av Ilon Wiklands böcker, men då är det Sammeli vi ser (i verkligheten dyker Sammeli upp senare i livet).

Den 22 september 1944, samma dag som Röda armén erövrar Tallinn, lämnade den fjortonåriga Ilon Wikland farmor och farfar för att fly med en tvåmastad segelbåt till Sverige. Ett nytt liv började. Ett liv som blev fyllt av bilder, författande, familj, barn och berömmelse. Den fina boken är rikt illustrerad med Ilons egna bilder och många fotografier.

Originalets titel Ilon Wikland elu peldid. Översatt av Maarja Talgre.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0