KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 24653
Rikt ill i färg med foton
Inbunden,
207 sidor,
Norstedts
Medlemspris 289 kr

SLUTSÅLD

En eldsjäls livsprojekt

Konsthistorikern och museimannen Lars Sjöberg är en självlärd praktiker som brinner för värdet av att lära av det förgångna och bevara kunskaper för framtiden. Här presenteras nio hus och en kyrka som han förvärvat under en period av fyrtio år, flera av dem därigenom räddade från hotet om omedelbar rivning.

Lars Sjöbergs drivkraft ligger i att bevara gamla byggnader, föremål och hantverk för eftervärlden som viktiga källor till vårt gemensamma kulturella arv. ”På sätt och vis kan man säga att några av mina husförvärv varit ett sätt att protestera mot den onödiga förintelsen av historiska byggnader som annars hade gått till spillo” skriver han i Nio hus och en kyrka, där vi får följa hans omfattande restaureringsarbete och försök att spåra och tidsbestämma olika detaljer i husen och dess trädgårdar.

Han beskriver initierat husens tillkomst, användning och tidigare ägare och berättar om hur de kommit i hans ägo. Byggnaderna sträcker sig från en miniherrgård i barock stil till en imponerande nyklassicistisk italieniserande stenvilla, från en rokokoherrgård från 1700-talets mitt till en arbetarlänga med åtta tvårumsbostäder för bruksarbetare.
Fotografen Ingalill Snitts vackra och stämningsfulla bilder framhäver varje hus skönhet, både exteriört och interiört.
Texten och bilderna samverkar för att visa hur dessa vackra inredningar har utvecklats från 1600-talet till den sista blomstringen under det sena 1700- och tidiga 1800-talet.

Här finner vi de ljusa trägolven och luftiga gardinerna, de eleganta gustavianska möblerna, de glänsande speglarna med förgyllda ramar, de målade väggfältens charm och de enkla linnetygerna med mönster av blommor och ränder, allt i inredningar med autentisk utstrålning.

Nio hus och en kyrka är en hänförande vacker och personlig bok om svensk 1700- och 1800-talsinredning – och om en eldsjäl vars stora kunnande, engagemang och uthållighet är minst sagt imponerande.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0