KATEGORIER
Astronomi
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 104182
Inbunden,
400 sidor,
Historiska Media
Medlemspris 279 kr

SLUTSÅLD

Sadelmakarsonen som blev redarkung
 

En dag i maj 1862 kom Axel Johnson, sadelmakarson och bodbiträde från Jönköping, vandrande till Stockholm. Arton år gammal med ränseln över axeln och huvudet fullt av drömmar, samma drömmar om framgång och lycka som tusentals andra fattiga ungdomar hade vid 1800-talets mitt.

För de flesta gick drömmarna i kras. Men Axel Johnson var av annat virke, han strävade målmedvetet och ihärdigt uppåt.

Han handlade med kol och stål, affärerna fick en sådan omfattning att han skaffade en egen ångare för frakterna. Efterhand utökade han med fler fartyg och rederiet växte till ett av landets största. Axel Johnson öppnade linjetrafik till Sydamerika och skeppade kaffe från Brasilien och snart kunde han titulera sig både köpman, redarkung och industrialist.

Vid sin död 1910 var han en av landets mest inflytelserika män och hade lagt grunden till ett helt affärsimperium, dagens investmentbolag Nordstjernan och Axel Johnsonkoncernen.

Axel Odelberg har tagit del av unikt arkivmaterial och här ger han en närgången skildring av en man som utvecklades från ambitiös yngling till affärsgeni men också till en familjeförtryckande despot.

Genom den spännande berättelsen om hans liv, relationer och metoder får vi samtidigt följa den nya tidens framsteg inomvetenskap, demokrati och handel i Sverige och Europa.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0