KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 104059
Inbunden,
777 sidor,
Norstedts
Medlemspris 229 kr

Välkommen till Knausgård-land!
Just nu 229 kr. Ord medlemspris 249 kr.  

Av Marie Peterson, författare och kulturjournalist

Karl Ove Knausgård är som väl de flesta vet en författare som skriver skönlitteratur. Ger man sig i kast med något han har skrivit vill jag ändå påstå att det man utför inte är läsning. Inte egentligen och det låter konstigt, men jag hävdar trots det att det är sant.

Vad är det då man gör i stället?

Man inträder i något som är så påtagligt som någonting kan vara i den fiktiva världen. Jag kallar det för ett rike. Domän går också, men det låter lite tekniskt. Det är inte bara en fysisk förnimmelse utan också, och kanske starkare, en mental.

Som känslan av att ha gått i en skog och plötsligt komma ut på öppet område. Eller tvärtom, från ett vidsträckt fält in i en tät dunge av – vi säger ask eftersom det har så vackert bladverk. Ja, precis: det är en gräns jag talar om och den överträds.

Den sortens gränsöverskridande är ett erbjudande som ligger inbyggt i litteraturen som form och konst, men den uppstår ju inte automatiskt, det krävs en särskild sorts författare. Knausgård är härvidlag mycket ovanlig för jag tror att han inte kan något annat än detta.

Så man öppnar romanen, går över gränsen in i detta Knausgård-land och blir helt och hållet omsluten. Den som inte tycker det är att likna vid ett ganska storartat äventyr kommer att få det svårt. Inte heller är det någon idé att ha synpunkter på berättelsen, eller den som för ordet.

Som, till exempel, att det går för långsamt.

Eller att nu har vi fattat, nu måste vi röra oss vidare, nej inte mer nu, framåt! Inte bara är det för sent. Boken är ju tryckt, det finns inget att göra. Det gör det oavsett roman och författare, men just här är det ytterligare en påminnelse om att vi faktiskt har gått över tröskeln så…

Den som sig i leken ger och så vidare.

Som jag har lagt upp den här texten, med ord som äventyr och litterära riken, kan man lätt tro att han skriver konstfärdigt och komplicerat och jobbigt. Men en del av Knausgårds trollerikonst ligger just i motsatsen.

Han skriver väldigt enkelt. Osökt. Tonen – inte oväsentlig i trollerisammanhang – är kamratlig.

Vänlig och rakt på sak. Det låter som om han utan åthävor skriver om något som just hände. Följden blir att vi bara hänger med en man som heter Arne, det är i augusti och snart slut på semester och lov, Arne kör bil och det hörs ett knastrande ljud under däcken. Över vägen kommer hundratals krabbor kravlande och över trädtopparna höjer sig en enorm stjärna.

Men, tänker man här, hur kom vi hit? Och i nästa ögonblick: åh ja, en helt ny morgonstjärna. Absolut.

Morgonstjärnan var titelsn på hans förra roman och den första i en serie på, sägs det, fem eller sex delar. Vargarna från evighetens skog heter del två och den känsliga läsaren har redan vädrat i luften.

Titeln ger vid handen att perspektiven kommer att bli stora, och oväntade, men Knausgård liksom nynnar igång romanen, vi är hemma hos Helge och det är vardagskväll och vinterväder. Plötsligt minns Helge något, en episod som är oförklarlig.

En kväll på hemväg över en bro fick han syn på ett ljus nere i vattnet. Det visar sig vara lyktorna på en bil som nyss kört av vägen. Det är lätt att förstå, orsak och verkan, men det gåtfulla ligger i att Helge inte gör någonting. Han går bara hem.

Där, om inte förr, vet vi att vi är tillbaka i Knausgård-land där vardagen bär på laddningar som vi vanligtvis inte ser eller ens är medvetna om. Bilden av bilens strålkastare nere i det svarta vattnet glider motståndslöst över i en bild av ett rymdskepp som hamnat på fel ställe.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0