KATEGORIER
Astronomi
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 103523
Ill i färg.
Inbunden,
300 sidor,
Norstedts
Medlemspris 249 kr

En kvinnas garderob har mycket att berätta
   

Av Marie Peterson, författare och kulturjournalist.

Jag kan knappast vara den enda som någon gång gläntat på dörren till en garderob, mammas, en äldre systers, möjligen en bekants. Det viktiga här är att det är en kvinnas garderob och att man andas in en blandningav något välbekant och oåtkomligt.

Detta aningen gåtfulla kan vara flickans vädrande, att hon anat konturerna av en vuxen kvinnas värld, men lika gärna förtjusningen och njutningen inför färgerna, materialen och linjerna.

I min mammas garderob, som låg under snedtak – jag fick tränga mig in och det förhöjde känslan av en skattkammare – hängde en lindblomsgrön och hellång tyllklänning. Tyget verkade luftigt och svävande, men var överraskande strävt mot huden.

Helt annorlunda var uniformskappan som hörde till hennes sjuksköterskeuniform, svart och stram och glatt mot handflatan. En röd dräkt, noppigt tyg. En vit blus med små svarta prickar av sammet.

Här talar jag förstås inte om garderoben som ett praktiskt förvaringsutrymme, inte heller om hur många plagg den kan rymma, snarare betraktar jag den som en behållare för minnen. Så jag har ingen svårighet att dela Ingela Bendts känsla av en annalkande lavin, ett fullkomligt överväldigande antal plagg som utgjorde hennes mamma Ruths garderob.

När alla hennes kläder ska samlas på ett ställe fyller de ett helt rum, det är fullproppat och jag får känslan av att behöva trycka sig mot dörren med all kraft för att få plaggen att hålla sig på plats.

Av detta överflöd av vidd och våder och lyster och fall, har det blivit något ordnat och överblickbart, eller varför inte: stilla. En modehistoria. En form av biografi över Ingela Bendts mamma där tiden och tidens förändringar kan avläsas i klädesplagg.

Midjan som åker ner och sedan upp. Snitten som tillåter en klänning atttvärtom. Bölja och dölja. Kjollängden; den en gång hisnande sensationen av att få se kvinnors vader, nästan obegripligt nu när kvinnor kan fotograferas som vore det fråga om gynekologiska undersökningar.

Boken är ordnad lika snyggt som en nystruken vit skjortblus, i poplin, ja absolut, med pärlemoknappar och manschetter som kan vikas.

Tjugotal följs av trettiotal och så vidare. Det är ett grepp som skulle bli stelt och trist om det vore fråga om en traditionell biografi. Här fungerar det utmärkt och upplysande. Moden har en tendens att samlas kring årsbundna rubriker och alla fattar ju att det inte är den 1 januari 1950 som man langar ut handväskan för en beautybox och plötsligt får getingmidja.

Långa stunder blir jag sittande, minns egna klänningar, skor och favoritjeans.

Är förvånad över vilken smart, rolig och intressant ingång till en människas liv kläder är. Vilken tydlig berättelse de ger om drömmar och behov av att uttrycka sig. Och det är en historia som aldrig blirenbart individuell. Kläder berättar alltidom det gemensamma, om samhället och världen. Därför är det så intressant att läsa om Ruth och hennes man Ragnar somnågon gång på 1930-talet blivit kommunalborgmästare i Mjölby.

De är inviterade till en middagsbjudning som säkerligen är både en påbjuden gest av artighet och ren nyfikenhet. Man vill se vad det unga paret går för. Ruth studerar de övriga kvinnornas klädsel och vi förstår att Ruths klänning är något extra.

Ny. Modern. Detsenaste modet. Klänningen berättar om Ruths smak och val, och samtidigt om världens rörelser och impulser.

Hur de når en liten stad i Östergötland i form av svart chiffong. Vadlång, en volang på axeln. Tresom börjar strax nedanför höften.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0