KATEGORIER
Astronomi
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 103416
Inbunden,
334 sidor,
Norstedts
Medlemspris 239 kr

SLUTSÅLD

 Mordet som förblir en gåta

Av Marie Peterson, författare och kulturjournalist

En bra bit in i mitt vuxna liv kunde jag och mina vänner exakt redogöra för var vi befunnit oss när John F Kennedy blev skjuten.

Jag tror att samma sak gäller för attacken mot Tvillingtornen 2001 i New York. Katastrofer av olika dignitet ser aldrig ut att äga någon dramaturgi.

De bara sker, skräller och förstör. Vi verkar alltid tagna på sängen och jag minns tydligt var jag stod när en vän ringde mitt i natten och berättade att Olof Palme blivit skjuten. Precis som de flesta som får bud och dåliga nyheter nattetid var mitt första svar nej. Nej, det kunde inte vara sant. Det hade inte hänt därför att det inte kunde det.

Det här var Sverige. Här sköt man inte statsministrar.

Palme var en omstridd person, beundrad och, det får man inte glömma, också hatad, men insikten om att något för alltid förändrats drabbade nog de flesta.

Nästan omedelbart började man tala om den förlorade oskulden. Vi som nation hade mist något oersättligt.

Men, sa man också, det här kommer att ordnas upp. Den skyldige kommer att hittas, ställas inför rätta och dömas. Därför att det är så det går till.

Ja. Hur gick det nu med det?

Jag erkänner direkt att jag inte hoppade av förtjusning när jag fick Hans-Gunnar Axbergers bok i min hand. Ännu mer om Palme-mordet, just en avslutad TV-serie, hur mycket mer fanns att säga om skuldfrågan och spekulationerna och alla teorier.  

Tio, elva sidor in är jag fast och läser så som man gör när något tar en i fullt anspråk. Då artighet och vänlighet blir främmande kategorier och man fräser att nej, sluta, nej jag har inte tid, stör mig inte. Ser du inte att jag läser?

Så; vad är det som är särskilt med Axbergers bok? Är det viktigt att han är akademiker?

Ja i viss mån är det av betydelse. Han är jurist, disputerade på tryckfrihet, han har innehaft professurer och varit en del av offentligheten som justitieombudsman.

Den offentlighet där hela rättsväsendet har sin plats. Att vara akademiskt skolad är ingen garanti för klarhet och skärpa i tanken, det följer inte naturligt att förmågan till överblick och sortering är god. Turligt nog för oss som är läsare, verkar Axberger ha som en fallenhet för  just klarhet.

Den överenskommelse som varje litterärt verks författare träffar med läsaren, är här utomordentligt tydlig. Vi får veta exakt vad för slags redogörelse detta kommer att vara. Vi får också reda på vad den inte kommer att bli.

”Jag söker inte”, skriver han, ”svaret på vem gärningsmannen var, utan skälet till varför vi inte har funnit det.”

Han följer helt enkelt utredningen, en av världens största brottsutredningar, från de första vittnesmålen, till det så kallade huvudspåret, och en hel del villospår, får med sig Ebbe Carlsson, Hans Holmér och Christer Pettersson, legendariska namn men av helt olika skäl.

Frågorna som ställs är till synes enkla: vem gjorde vad och när? Hur utfördes det? Vem vann respektive förlorade på val som träffades? Axberger har ingen agenda och hur ovanligt är inte det numera.

Egentligen är han den hängivne forskaren med näsan i arkivmaterial och blicken ogrumlad. Torr blir han dock aldrig. Här finns flera fint gestaltade personporträtt. Också det ovanligt, i den här sortens facklitteratur.

Jag funderade en hel del på det lugn som infunnit sig efter läsningen och som kommer av att få ta del av fakta. Inga galna teorier eller spekulationer. Inget fix.

Han tar inte i, det behövs inte, när han ganska rätt upp och ner berättar om hur paret Palme kommer ut från biografen och svänger söderut på Sveavägen.

Allt kommer strax att förändras.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0