KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 103192
Inbunden,
250 sidor,
Norstedts
Medlemspris 239 kr

Om en ödesmättad vänskap

Av Marie Peterson, författare och kulturjournalist

Jag tror att de flesta varit med om det. Trots att vi vet att ingenting sådant kan äga rum i den fysiska världen, kan upplevelsen vara så stark att den utmanar våra sinnens vittnesbörd.

Jag pratar om att bli osynlig. Det här är en typisk osynlighets-situation:

Du ska gå på fest, eller bjudning, du har lagt ner tid och omsorg på att göra dig fin, kanske är du också lite nervös, men det känns ändå bra. Du kommer på plats, kanske hinner få en komplimang innan det händer. Där kommer personen, glider in i ditt synfält och med ens finns det inte tillräckligt med syre och inte plats heller, oaktat att det inte är trångt på minsta vis.

Den här människan drar bara till sig all uppmärksamhet och det är sällan fråga om en diva som trumpetar sin entré och jobbar för att ingen ska titta åt nåt annat håll.

Nej, jag talar om människor som med självklarhet tar platsen mitt på scenen. Är du en kvinna, är det en sådan kvinna du har upptäckt. Är du en man – ja, jag är inte säker där. Det är klart att det finns män, killar, grabbar som verkar magnetiska, men skönhet, attraktionskraften i den, är ett kapital som fram för allt kvinnor är upptagna med att underhålla, fixa, hålla koll på.

I vår nuvarande samhällskultur ska tilläggas, där den jämförande mätningen har ett absolut värde. En stum poängsättning,.

Nina Wähäs nya roman handlar om skönhet och här är den direkt länkad till beundran och marknadsvärde. En resurs som inbringar inkomster. I stället för skönhet man kan helt enkelt säga yta, och ytor kan vara mycket intressanta, om inte annat så för att de är föränderliga, som romanens vackra hus, ett litet sydfranskt slott faktiskt, som ändrar färg och karaktär alltefter solens gång.

Hur ljuset faller också över den fantastiska poolen. Och rosorna, överdådigt blommande, ständigt bevattnade.

Här bor Lou, hit kommer Katja. Lou har bjudit henne och då kommer Katja. Det är så det går till. Katja är en helt vanlig kvinna, Lou är självlysande. De har varit bästa vänner i åratal, gjort allt tillsammans, lånat smink och kläder, sovit nakna i samma säng.

Det är flickkärleken, den som glider mellan förtrolighet, obrottslig lojalitet, trygghet och så precis i kanten, sexualitet.

Planen för framtiden är att de båda ska bli skådespelare. Katjas karriär är över innan den ens börjat. Lou blir en internationellt hyllad filmstjärna.

Filmen som inneburit hennes genombrott heter Babetta och romanenshandling kommer att växla mellan filmens intrig och det som händer i det vita slottet.

Ett palats för en diktator. Det är Katjas omedelbara reaktion när hon följer efter Lou som skrattar och rycker på axlarna. "Sjukt, eller hur? Första gången jag var här kändes det som ett skämt.”

Katja är en skarp och tränad observatör, konstaterar att den lyx som nu erbjuds henne, är av det ouppnåeliga slaget. Det diskreta och självklara överdådet. Lakanen i hennes säng, frukosten som lagas enkom till henne eftersom Lou inte äter särskilt mycket alls.

Ordningen återställs varje dag av Ermelinda.

Till fördrinken, om inte förr, infinner sig alltid Renaud som äger huset, i bakgrunden finns en trädgårdsmästare och varje dag kommer Lous yogainstruktör.

För som sagt, skönhet är en resurs som kräver minutiöst underhåll. Långsamt infinner sig känslan av att vi betraktar en lång rad utsökta scener, eller varför inte, filmbilder. De är svårtolkade. Tvivel infinner sig. Utspelar sig något av detta över huvud taget i verkligheten?

Men så dyker nya perfekta drinkar upp vid poolkanten.Lou dyker i bassängen. Vinkeln över vattenytan är naturligtvis optimal.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0