KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 102590
Inbunden,
400 sidor,
Norstedts
Medlemspris 239 kr

Oavbrutet spännande, ruskigt aktuell

Av Marie Peterson, författare och kulturjournalist:

När jag läst ut David Lagercrantz nya roman Obscuritasblir jag sittande i djupa funderingar.

Det är ovanligt.

Efter en avslutad spänningsroman, en thriller, en deckare, brukar jag pusta ut, sträcka på mig eftersom jag suttit still för länge. Vara rastlös och begiven på fysisk aktivitet. Inte så denna gång. Känslan av att ha varit med om något nytt är stark.

Spännings-genren är stor och variationsrik, men huvudrollen är ändå ganska typiserad. Ni har läst om dem, sett dem på TV eller någon av streamingtjänsterna, poliser av olika slag, kanske en privat utredare, handlingskraftiga män, jo, fortfarande dominerar den manlige hjälten, och allt han äger av känslighet och intuition är underkastat Utredningen.

I Lagercrantz roman finns det också en utredning. En grupp poliser, men de kan inte tränga sig fram till centrum, de är ojusta, oärliga, en massa saker som börjar på o-, och de leds av en chef som beskrivs med hjälp av ett rakblad. Elakhet med perfekt satsbyggnad. Det är en njutning. Och ovanligt.

Här finns också en kvinna som tagit det hart när förbjudet stora steget från närpolis rätt in i utredningsgruppen. Hon Heter Micaela, kallas på polismanér för Vargas, och ibland när de manliga kollegorna glömmer sig, är hon ”den unga chilenskan”.

Lagercrantz använder henne som seismograf.

Det finns också ett fall som rör JamalKabir. Han har kommit till Sverige från Kabul, svårt misshandlad och torterad, bland annat för att ha kämpat för att pojkar skulle få spela fotboll. Jamal älskar fortfarande fotboll och när brottet begås har han varit domare i en match.

Oenighet uppstår kring ett domslut, känslorna svallar, allra mest så hos Giuseppe ”Beppe” Costa, vars son spelat i den ödesdigra matchen. När Jamal hittas ihjälslagen strax efteråt faller samtliga misstankar på Costa, som verkar ha haft både motiv och tillfälle, för att inte tala om humör.

Så här finns fotboll, ett starkt spår till Afghanistan, stora frågetecken – vem och varför, en thrillers uppgift att utreda.

Lagercrantz har kratsat fram och slipat av något särskilt, helt efter eget kynne, nu när han slutgiltigt lämnat Salander-land.

Jag skulle vilja kalla honom eleganten bland svenska krimförfattare och elegans är inte fel eller ens klandervärt, men det är bra att veta vad man ska ha den till. När han prickar in exakt var klassgränserna går eller kommentarerna som Micaela Vargas kollegor fäller över hennes klädsel, då ryser jag. Det är så snyggt och har samma precision som ett skär utfört av en konståkare, men där det då är fråga om att trotsa tyngdlagen, är det här ordval som svävar precis mellan en harmlös komplimang och verbalt angrepp.

Rakblad, tänker jag.

Och i centrum, där ju magneter har sitt säte, finns ett helt annat slags hjälte, eller huvudroll. Professor Hans Rekke som enligt Micaelas kollegor ägnar sig åt intellektuella konstfärdigheter. Trams.

Enligt andra är han världsbäst på det som händer när vi har förutfattade meningar eller väldigt bestämda åsikter om någonting. Då ägnar sig hjärnan åt tricks och spratt. 

Detta är det nya med Lagercrantz roman, att intellektet får stå i centrum. Inte action.

Rekke beskrivs som liten och hyperkänslig, spetsig och höklik. När han sätter sig, studsar hans vänsterben konstant vilket kan bero på alla kemiska substanser som susar i hans blodbanor. När han med en blick konstaterar att en av poliserna varit på skjutbanan samma morgon, påminner han i sin briljanta slutledningsförmåga – och drogberoende – om en annan hjältefigur för länge sedan som bodde på Baker Street 221 B. 

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0