KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 102491
Inbunden,
Historiska Media
Medlemspris 259 kr
En svart tid i vår historia
 
Han föddes i Sillbodal i Värmland 1887 och var under många år verksam som distriktsveterinär. Men för eftervärlden är Birger Furugård känd som ledaren för det första svenska nazistpartiet. Anna-Lena Lodenius granskar här hur det gick till när den antidemokratiska, fascistiska rörelsen etablerade sig i Sverige. 
 
Det har inte skrivits så mycket om hur nazismen etablerade sig i Sverige, vilket gör detta till angelägen läsning om hur fascistiska rörelser etablerar sig i samhället. I centrum stod en vältalig, men ytterst problematisk, politisk ledare som hölls om ryggen av Nazitysklands höjdare.

Det första svenska nazistpartiet bildades inte långt efter det tyska, och det var därtill det första utanför den tyskspråkiga världen.

Här tecknar Anna-Lena Lodenius en viktig bild av hur det gick till i den svenska naziströrelsen under de år då nazismen kunde ha blivit en faktor att räkna med även i Sverige.

Det handlar om hemliga beväpnade skyddskårer, oförtäckt judehat, falska attentat och umgänge med det tyska nazistpartiets höjdare.

Boken bygger på ett omfattande grävande i svenska och utländska arkiv.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0