KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 101261
Inbunden,
320 sidor,
Norstedts
Medlemspris 239 kr

När vetenskapen möter magin 
Just nu 219 kr. Ord medlemspris 239 kr. 

Det finns en scen ganska tidigt i Sara Seagers memoar, jag har läst den flera gånger och skrattar lika mycket varje gång. Hon är utomhus med sina båda söner, Alex och Max, det är vinter och de ägnar sig åt kälkåkning med djup koncentration. Alla som befunnit sig i miljöer där det bedrivs vintersport vet att det finns en regel, oskriven men ändå med samma kraft som ett absolut förbud. Du går inte i spåren. Lika otänkbart är att sitta kvar på kälken mitt i backen. Likafullt är det precis vad en av pojkarna gör. Han sitter blick still. Andra åkare, för att inte tala om föräldrarna, blir hastigt nervösa och ännu fortare blir de upprörda. En av mammorna kommer klivande och säger något som går ut på att ungen ska väck därifrån. Lyft bort honom.
Nej, säger Sara Seager. Det går inte.
Den andra mamman tappar nästan andan. Varför skulle inte det gå?
Han har ett problem. Han åker inte vidare förrän han har löst det.

Det finns några nycklar till Sara Seagers levnadshistoria i den episoden. Humorn är en, och ingenting man i första hand förväntar sig av en astronom och planetforskare som ska skriva om sitt liv. Åsidosättandet av sociala regler är en annan, och så det faktum att de åker kälke med koncentration. De behöver de stunderna. Det är bara de tre. Pojkarnas pappa och Saras make har dött.
Jo, det finns en nyckel till. Lojaliteten mot barnet.

Sara Seager upptäckte stjärnhimlen när hon själv var ett barn, en tioåring som åkt med familjen på utflykt. Hon var en stadsunge, så natur utan till exempel gatubelysning, räckte för att känslan av äventyr skulle infinna sig. De skulle tälta, alltihop var spännande och ovant. På natten kan hon inte sova, smiter ut i mörkret och tittar upp. Hon kan inte fatta att det finns något så vackert och att människor inte pratar om det, denna enorma skönhet.

Hon klär det inte i religiösa termer, men överväldigande är det. Jag hade, skriver hon, ”fått se den första skymten av ettverkligt mysterium.” Den sortens lyckliga känsla brukar vara barn förunnad, men hon har kunnat behålla den, och förädla den till hängivenhet. Vilket är ett måste för en forskare tror jag, vid sidan om ett oändligt tålamod.

Jag har aldrig varit intresserad av rymden. När Sara Seager talar om sin kärlek till den – som har givit henne en doktorsgrad vid Harvard, en professur vid MIT – tänker jag på hur viktigt det är att man läser om andra människors tankegods och erfarenheter, också det som går på tvärs mot vad man själv tycker och känner. Inte bara blir man berikad, hela ens erfarenhetshorisont vidgas.

Så jag börjar läsa fylld av fasa över de kvantiteter hon rör sig med. Mängden tid. Avstånd. Allt för stort för min hjärna – och så småningom vänjer jag mig en smula. Oändligheten i hennes forskningsfält är annars något som lätt lägger sig i vägen om man som planetforskare vill tala om sitt ämne inför amatörer. Varför vill hon lägga all sin tid på så kallade exoplaneter, pågasmoln ljusår bort, på solar som lyser på tusentals miljarder himlar i vår galax. Det är en rimlig fråga och hon svarar att stjärnorna är antitesen till mörker. De är ljusoch platser där vetenskapen möter magi.

De öppnar fönster mot större världar än vår egen. Att jag står ut att läsa om något som gör mig så rädd beror på att hon är så djupt rotad på jorden, till och med då hon trosvisst säger ja. Ja, det finns liv på andra planeter. Jag tror att för Sara Seager är nyfikenhet människans bästa egenskap.

Originalets titel The smallest lights in the universe. Översatt av Ruth Nik Persson.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0