KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 101139
Ill m foton i sv/v.
Inbunden,
432 sidor,
Norstedts
Medlemspris 229 kr

Omtyckt och omstridd 

Sedan Märta Tikkanen debuterade som författare för 50 år sedan har hon varit omskriven, omtalad, ibland bespottad men mest älskad. Nu kommer den första uttömmande biografin om henne. Tidigare har hon varit den som själv skrivit om sitt liv nu får vi biografens intressanta blick utifrån.

Märta Tikkanen debuterade 1970 med den autofiktiva romanen Nu imorron. Det är en genre som vi idag är vana vid men då var den mer ovanlig. Tikkanens enkla, avskalade och precisa språk och det direkta tilltalet gjorde att hon var nyskapande och blev folkkär, men också kritiseradpå kultursidorna där vissa menade att hennes böcker inte var litteratur.

Men läsekretsen växte, kulmen blev Århundradets kärlekssaga som också blev hennes mest framgångsrika bok, läst av generationer av kvinnor (och män) som känt igen sig, eller fått en inblick i levnadsförhållanden de aldrig ställts inför.

Och många är de läsare som ställt sig frågan: hur kan en kvinna kalla sig feminist och kämpa för kvinnors rättigheter och jämställdhet när hon samtidigt offrar allt för en man?

Det är en av många intressanta saker som Johanna Holmström tar upp sin biografi när hon skriver om Märta Tikkanens liv och författarskap, sett genom männen, väninnorna, barnen och skrivandet.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0