Vår första modeikon
Augusta Lundin var en pionjär som öppnade sitt modehus vid Brunkebergstorg på 1870-talet. Här läser vi den spännande historien om en relativt okänd svensk kvinna som blev en framgångsrik affärsidkare.
Augusta Lundin har en särskild plats i svensk modehistoria, inte bara för sin stilsäkerhet utan också för att hon var så osedvanligt skicklig i sömnadsarbete. Upplärd av sin far fick hon lära sig yrket från grunden redan som ung.
Augusta Lundin tog inte fram egna modeller, men lyckades ändå diktera modet med hjälp av sin fingertoppskänsla för vad som låg i tiden. I sin sömnadsateljé skapade hon ett ypperligt hantverk där varje liten detalj räknades och var dessutom chef för ett stort antal kvinnor.
Här läser vi om hennes verk och gärning i en rikt illustrerad bok med historiska bilder och nytagna fotografier av Ewa-Marie Rundquist.
Boken ges ut i samband med att utställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus öppnar på Thielska Galleriet i Stockholm. Den kommer sedan att visas på Malmö Museer och Göteborgs stadsmuseum.