KATEGORIER
Barn/Ungdom
Biografier
Deckare
Djur/Natur
Filosofi/Religion
Handböcker
Historia
Hobby
Humaniora
Humor
Hälsa
Inredning/Design
Konst
Kulturhistoria
Litteraturvetenskap
Ljudböcker
Lyrik
Mat/Dryck
Memoarer
Naturvetenskap
Psykologi/Pedagogik
Referensverk
Resor
Samhälle
Serier
Skönlitteratur
Språk
Språkkurser
Trädgård
Vid köp av något annat ur tidn
Vid kör av huvudbok
Övrigt
FILM & MUSIK
DVD-film
Musik
Art nr 100594
Inbunden,
550 sidor,
A Bonnier
Medlemspris 249 kr

Porträtt av en stor konstnär

Livfullt och initierat berättar Ernst Brunner här om Tobias Sergels liv och karriär, och om en tid i svensk historia som präglades av krig och död.

Bildhuggaren Tobias Sergels (1740–1814) talang upptäcktes redan när var ung och han spåddes en lysande karriär. Redan innan han fyllt 20 år blev han elev hos en framstående bildhuggare i Frankrike, under en senare studietid i Rom beundrades hans arbeten som det högsta tiden frambragt.

Han sades överträffa Michelangelo och knöts både till det svenska och franska hovet.

När Gustav III tillträddetronen kallades Sergel hem till huvudstaden, något som väckte dubbla känslor; smickrad över uppmärksamheten och upphöjelsen men också förskräckt över att hans tid som fritt utövande konstnär var förbi.

Att återvända till Sverige hade också uppsidor, här träffade han sin blivande hustru och bildade familj parallellt med sitt konstnärliga skapande.

Tobias Sergel var en stor man i många bemärkelser och en konstnär som fortfarande lever kvar i hans många storslagna skulpturer som till exempel Gustav III:s staty på Skeppsbron, ett stort antal byster och teckningar av olika slag.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0